Ristet Rugbrød med Avocado & Laks

En virkelig nem, men også yderst lækker og velsmagende morgenmad. Eller frokost. Eller hurtig aftensmad. Den kan bruges lidt til det hele. & endnu bedre er, at den er sprængfyldt med gode næringstoffer med antiinflammatoriske egenskaber.

Ristet Rugbrød med Avocado & Laks

1 skive fuldkornsrugbrød

1 moden avocado

50 gram røget laks

1 skive citron

Friske krydderurter, jeg foretrækker rød skovsyre og brøndkarse

Flagesalt

 

Rist rugbrødet i ovnen i et par minutter. Skræl og skær avocadoen i skiver og fordel på det lune brød. Pres lidt citron henover. Top rugbrødsmaden med røget laks, friske krydderurter og flagesalt.

 

Tip: Køb dine avocadoer umodne og lad dem modne i en skål på køkkenbordet. Når de er modne – altså er lidt bløde, når man trykker på dem – plejer jeg at putte dem i køleskabet, hvor de kan holde sig i en uges tid. Ikke flere avocado-skuffelse, når man kommer hjem  fra supermarkedet!

 

Toasted Rye Bread with Avocado & Salmon

A very easy, but most certainly also a delicious and tasty breakfast. Or lunch. Or quick dinner. It can be used for a little of everything. & even better, it is loaded with great nutrients with anti-inflammatory properties.

 

Toasted Rye Bread with Avocado & Salmon

1 piece of rye bread

1 ripe avocado

50 gram smoked salmon

1 slice of a lemon

Fresh herbs, I prefer watercress and red oxalis acetosella

Salt flakes

 

Toast the rye bread in the oven for a couple of minutes. Peal and cut the avocado in pieces and spread across the warm bread. Press some lemon juice on the avocado. Top with salmon, the fresh herbs, and salt flakes.

 

Tip: Buy you avocados un-mature in the supermarket and let them mature in a bowl on your kitchen table. When they are mature, soft to touch, I usually put them in the fridge, where they can be kept for about a week or so. No more avocado disappointment when coming home from the supermarket!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *